Monday, January 23, 2012

menjenggo di hari ke-2


Hari ini 23/1/12 tengah hari kami 4 orang turun lagi menjenggo d layong..pada tengah hari tu cuaca kurang baik ada sedikit hujan barai2 tapi kami tetap meneruskan..sesudah kami sampai kami start lah menjenggo dan 1st yg kami dapat baung lepas atu baru tah kami dapat jenggo..kesemua oleh kami 8 jenggo dan 9 baung..mungkin minggu hadapan lagi kami akan menjenggo..

Sunday, January 22, 2012

Memburu Jenggo Part 2

selepas dari jambatan ingar. kami pun berpindah spot ke layong. si damit jua yg heng kali ani. ia tah yg first belurih jenggo sebanyak 4 ekong, sekong daun buluh dan 3 ekong baung di berlainan spot. dan awang kantut blurih 5 ekong jenggo tapi yg naik 2 saja. haha. ayai sekong jenggo ganya, jugul sekong jenggo sama sekong daun buluh dan sekong baung. aku sekong baung ganya. nasib hari ini kurang baik pasal cuaca hangat hantap lagi pun spot kami ngail tu menyangkut saja tapi yg paling banyak nyangkut si ayai. kesian. haha.

Memburu Jenggo Part 1

 Ahad, 22 januari. Trip menjenggo kali ani di sertai 5urang member saja. aku, ayai, damit, sama si jugul. berumpan kan sapak udang dan cacing tanah. trip bermula di sungai kelakas pukul 9 pagi. menjenggo sambil mengasting. sekali strike ganya ku dapat di kelakas menggunakan lure pensil eupro. yg lain nada dan kami pun tarus beralih ke jambatan ingar. pagi atu kami belurih dua ekong saja. baby jenggo saja yang dapat di naikkan. blue jenggo alum mari. haha.

Saturday, January 21, 2012

PEMBUKA TIRAI @ AMPANGAN IMANG PM




Batah sudah nda beraksi d ampangan, hari jumat jugul, daus dan seorang lagi tumpang sebatis iaitu rizam turun mengasting bersama captain awg sahar dan seorang lagi assistant beliau..d waktu pagi hanya awg sahar belurih seekong toman, sbalah ptg nya baru tah jugul blurih seekong toman menggunakan lure pensel..dlm kul4 ptg awg sahar sekali lagi mendapat strike dari toman monster dan berjaya d naikkan nya..yatah udah tu toman nya yg durg si daus gmbr atu, berat nya 7kg tahniah tahniah..semua nya 3 ekong dan yg 2 ekong atu nda masuk dlm gelleri kami..sal anik aha..

Sunday, January 1, 2012

Dalak New Year

 Ahad, 1 januari 2012. misi charlie's angel kali ani di anggotai 3 urang saja. aku, ayai dan rizam also known as kantut. misi bermula 4.30 petang. dua spot menjadi target kali ani, luagan penyangat dan luagan samak. setiba sampai. cast pun bermula. strike demi strike. naik jua baby dalak pertama 2012 si ayai menggunakan katak scum frog. dan di turuti jua uleh si kantut menggunakan spinner.
puas cast di luagan penyangat, pindah spot ke luagan samak. telampau banyak strike kami dapat. inda lagi tekira. haha. tahniah ayai dan kantut belurih first lesen 2012.

Tuesday, December 27, 2011

Jelajah Pulau Selirong

 17 Disember 2011, operasi bermula pukul 7 malam. Capt Cikgu Rosli menjadi guide kali ini dengan menggunakan bot beliau dan terus bermalam di sana. beberapa member juga turut menyertai jelajah pulau selirong kali ini. antara nya, aku, rizam, ayai, jugol, daus, ejatt dan yang lain nya. pancing casting juga tidak di lupa kan selain menggunakan kaedah berumpan kan udang hidup, kerikan dan anjun. tapi malang nya cubaan di pulau selirong tidak berjaya. hanya beberapa strike saja.
 pukul 5.45 pagi. selepas menghabis kan sarapan. operasi pun terus di jalan kan dan menuju ke spot berikut nya, ke kapal karam. yang di percayai antara spot yang berpotensi. setiba sampai, pancing pun terus di beri umpan dan beberapa member sibuk menghayun kan lure masing masing. nasib baik kali ini, umpan daus di telan habis oleh GT seberat 2kg. dan di turuti jua umapn si rizam berjaya menaikkan seekor bebarahan. walau dalam keadaan mabuk. masih jua semangat kan memancing.
 tahniah daus, walaupun kondem dah inda betidur dan mabuk. hehe. naik jua GT. first lesen ni dan tahniah jua kepada rizam. wa caya lu bro. dan yang inda belurih atu, rilek saja. lauk alum mari. haha.
antara yang di perolehi menggunakan anjun kali ini.

Tuesday, January 25, 2011

Luagan Penyangat 2011


Hari Ahad 23 january 2011. sudah lama inda beraksi di Luagan Penyangat antara yg turun aku (Neejam), Ayai, Dauz, Jugul serta Rizam. dan tahun ini kami ingin mencuba cast di sana dan ingin tahu apakah dalak nya masih hebat seperti dulu. dan.. memang menyengat masih Luagan ani. Rizam berjaya menaikkan seekor dalak seberat 1.2kg. ada heng sudah spinar yg baru di bali di  kadai yellow fin. setelah puas cast di sana dan kami pun berpindah ke spot ke Lubok Teratai. antara Lubok jarang teaga. beberapa ekong spro kami terkorban gara gara tangsi kikik. strike saja kami dapat masa tu, inda pandai cun ia menstrike. membari panas ati jua kadang kadang. hehe. apa apa pun tahniah Rizam telah berjaya menaikkan dalak yg ke 3 bagi nya tahun ani.

Thursday, January 20, 2011

Channa a.k.a Haruan

Haruan adalah Ikan air tawar jenis karnivor , yang merupakan spesies asli hutan hujan tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau ini. termasuk Brunei, Semananjung Malaysia, Sabah atau Serawak. ikan haruan terdapat 30 spesies di dunia. Toman, badus (bujuk) dan haruan adalah dalam satu keluarga tapi berlainan jenis. Ikan haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak perlahan, cetek dan berlumpur. Bagaimanapun, kebiasaannya haruan boleh didapati di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. sememang nya ikan haruan memang tidak asing lagi bagi kaki pancing. selain menjadi hidangan ia juga menjadi penawar untuk menyembuhkan luka terutama kepada mereka yang baru menjalani pembedahan dan bersalin.

 ikan Haruan / Dalak / Jalak / channa striatus




  Badus / Bujuk / channa lucius



 Toman / channa micropeltes